Blog

Kruhový trénink

Nejoblíbenější trénink současnosti

Kruhový trénink typ tohoto cvičení zažívá velký boom. Slibuje totiž rychlé výsledky během krátké doby. Nenutí nikoho trávit v posilovně dvě hodiny třikrát do týdne.
Kruhový trénink nemá s žádnými kruhy nic společného, Jde o způsob, jakým se cvičí a cviky jak se střídají v poměrně rychlé frekvenci. Jde velice efektivní metodu cvičení, kde si procvičíte a posílíte celé tělo.

„Střídají se různě dlouhé intervaly výkonu a odpočinku. V intervalu výkonu se snažíte dostat ze sebe sto procent a v intervalu odpočinku se mění stanoviště a rovněž je čas i na vydýchání se,“

Výhodou je i to, že děláte různé typy cviků na různé části těla, a tudíž posílíte celý pohybový aparát. Pro tělo je to mnohem zdravější než dělat jednostranný pohyb.

 

Účinnější než kardio

Díky tomu, jakým způsobem a v jakých intervalech se cvičení střídá, spálíte během jedné sekvence 300 až 500 kalorií. Pro srovnání – za půlhodiny běhání o rychlosti 7 km/hod spálíte průměrně jen asi 200 kcal.

„Protože se střídají intervaly maximálního výkonu s odpočinkem, tělo se dostává do lehkého šoku a z klidovější tepové frekvence přechází do anaerobní frekvence, kdy tělo bere energii z tuků a začíná je spalovat. Kruhový trénink je proto velice účinný na zlepšení kondice, tvarování těla, a především na hubnutí,“

Podle odborníků 60 minut dvakrát až třikrát do týdne a brzy uvidíte a ucítíte změny. „Je to nejrychlejší cesta k výsledkům. Během cvičení pálíte tuk, ale díky fázím s vysokou tepovou frekvencí také zrychlujete svůj metabolismus. Během kruhových tréninků se zaměřujeme i na tzv. fyziofitness, což jsou různé zdravotní cviky, což klientkám uleví od bolavých zad, kolen a svalů,“

 

Trénink

Zásadní jsou intervaly. Nemusíte si odpočítávat, kolik uděláte sklapovaček nebo kliků. Důležité je střídání maximálního výkonů a odpočinku. Je ale třeba cvičit na maximum a zadýchat se. Stačit vám budou jen stopky. Začněte třeba v intervalu 30/10, tedy 30 vteřin cvičení, 10 vteřin odpočinku. A jaké cviky jsou vhodné na kruhový tréning?

  • High knees běh- běhání na místě s koleny co nejvýš
  • Jumping jack- skákání panáka, kdy ruce jdou při rozeskoku nad hlavu a při seskoku zpátky dolů
  • Výstupy na vyvýšenou plochu- lavici, židli, pohovku
  • Plank- vysoké nebo nízké prkno, či prkno stranou na obě strany
  • Dřepy
  • Kliky
  • Výpady
  • Angličáky
  • Sklapovačky

Trénink se jede v časovém rozmezí trénink trvá 60 min. + 20 min. strečink.

Pro koho je kruhový trénink určen?

Kruhový trénink je určen pro cvičence, bez věkového omezení a je vhodný jak pro děti i dospělé ale i seniory, můžete s ním začít v každém věku. Do tréninku můžete nastoupit kdykoli v průběhu roku, trenér vždy přizpůsobí program každému cvičenci. Strečink je důležitou součástí každého tréninku.

 

 

08.10.2021