Blog

Bruce Lee - otcem smíšených bojových umění ( MMA )

Filozofie boje Bruce Lee rezonuje s moderní MMA

Bruce Lee je známý mnoha věcmi. Za své inovativní kung-fu filmy jako Enter the Dragon a Fist of Fury , za svou filozofii - shromážděnou v knize Tao of Jeet Kune Do - která radí lidem „být vodou“, stal se první globální hvězdou asijského filmu a jeho tragické úmrtí ve věku pouhých 33 let, byla velkou tragedií.

S jeho syntézou různých bojových stylů lze polemizovat o tom, že Bruce Lee si zaslouží uznání za vynález smíšených bojových umění (MMA).
Ne nadarmo Dana White, prezident Ultimate Fighting Championship (UFC), největší propagační společnosti MMA na světě, kdysi prohlásila, že Bruce Lee je „otcem smíšených bojových umění“.

„Buď voda“: Byla filozofie Bruce Leeho 

To mi připomíná citát Bruce Lee :
Vyprázdni svou mysl, buď tvárný. Tvárný, jako voda. Dáš-li vodu do šálku, vyplní šálek. Dáš vodu do láhve a vyplní láhev. Dej ji do konvice a vyplní konvici. Jindy voda teče nebo padá. Buď vodou můj příteli.

White vysvětlil, co je nutné k tomu, aby vzniklo MMA, a řekl: „Musíte trénovat v mnoha různých systémech...
Když se podíváte na způsob, jakým Bruce Lee trénoval, jak bojoval a mnoho věcí, které napsal, řekl, že dokonalý styl není žádný styl.

„ Ze všeho si vezmete něco malého. Vezmete si dobré věci z každé disciplíny, použijete to, co funguje, a zbytek vyhodíte.“

Prezident UFC Dana White, popsala Bruce Leeho jako „otce smíšených bojových umění“

White měl pravdu, když tvrdil, že Leeova filozofie nevycházela z žádného pevného stylu. Bylo to v Tao of Jeet Kune Do , kde Lee uvedl: „Existují styly, které upřednostňují přímky, pak jsou styly, které upřednostňují zakřivené čáry a kruhy. Styly, které lpí na jednom dílčím aspektu boje, jsou v otroctví.
Jeet Kune Do je technika získávání svobody ... Jeet Kune Do upřednostňuje beztvarost, aby mohla převzít všechny formy ...
A používá jakoukoli techniku ​​nebo prostředek, který slouží jejímu konci. V tomto umění je účinnost cokoli, co boduje.

Toto myšlení dokonale zapadá do systému MMA využívat různé styly bojů, než řekněme jen judo nebo box. Jeho diskuse o grapplingu byla obzvláště trefná, protože mnoho bojů MMA skončilo na podložce s konkurenty, kteří se pokoušeli prosadit druh manipulace nohou a paží, o které Lee psal před svou smrtí v roce 1973.

Přesto, že Leeho lze považovat za duchovního otce MMA a určitě popularizoval myšlenku míchání různých stylů bojových umění na Západě, existují i ​​další prekurzory, které předcházely samotnému Malému drakovi.

Můžeme jít potencionálně tak daleko do starověkých olympijských her a sportu. Kde nalezneme Pankrátion, aby našli původní MMA který byl tomu bylo podobné.
Pankrátion, cílem byli údery, kopy, házení a škrcení. Zuřivost Pankrátionu byla legendární, do té míry, že přežily příběhy o tom, že jeden nebo oba soupeři zemřeli.

Pankrátion (řecky παγκράτιον = „veškerá síla“) bylo starověké bojové umění z Řecka, které je považováno za jedno z nejstarších bojových umění na světě. V roce 648 př. n. l. se stalo olympijskou disciplínou. V počátcích tohoto sportu docházelo při zápasech často ke smrti zápasníků (nejčastěni zardoušením nebo zaškrcením krčních tepen).
Původní umění zahrnovalo i kousání a vydloubávání očí, což je v dnešní formě všeobecné zakázáno.

V současné době se Pankrátion opět vyučuje jak v Evropě, tak ve Spojených státech. Je však již ovlivněno různými jinými styly, jako třeba box, karate, džúdžucu a další...

Blíže k moderní době je Vale Tudo, což znamená „cokoli“, brazilský kontaktní sport, který se vyvinul na počátku 20. století a navázal spojení s UFC. Vale Tudo zdůraznil soutěž mezi různými formami bojových umění, jako je brazilské jiu-jitsu, Luta livre a Capoeira.

Royce Gracie a jeho rodina udělali hodně pro vytvoření moderní MMA, včetně spoluzakládáni UFC.

Rodina Gracie z Rio de Janeira byla tvůrci a promotéry Vale Tudo a v 50. a 60. letech dokonce pořádala místní televizní pořad Heróis do Ringue (Hrdinové prstenu), který uváděl boje mezi různými styly boje.

Více přímých vstupů do vývoje MMA, úspěchů Bruce Leeho by neměly být snižováno. Jeho filozofie boje byla zjevně nesmírná, ne-li přímo vlivná.

Bývalý šampion Conor McGregor řekl, : že by „nepochyboval“, že Lee by byl šampionem UFC, kdyby měl příležitost.

21.10.2021