Blog

Strečink jak ho provádět?

Strečink vás nikdy nesmí bolet:

Víte, že strečink je skvělou prevencí proti zraněním? Stejně jako u jakéhokoliv jiného cvičení i u strečinku musíte vědět, co děláte, když ho děláte.
Začínáte-li se sportem, měli byste se co nejdřív naučit rozpoznávat, kde jsou vaše fyzické hranice. Když je nebudete znát a respektovat, snadno je překročíte a bude vám hrozit zranění.

 

Natahovací reflex:

Ať trénujete v kteroukoliv denní dobu, trénink by pro vás vždycky měl být příjemnou částí dne.
I když se vám nevyhnutelně bude stávat, že při tréninku nebo po něm vás něco bude trochu bolet, nikdy by to neměla být bolest, která vás bude nějakým způsobem limitovat v běžném životě. Totéž se týká strečinku. Budete-li strečovat správně, výrazně tak snížíte riziko zranění a do značné míry se vyhnete i bolesti, protože účelem strečinku není bolest způsobit, ale naopak, zamezit jí. Může se stát, že při protahování některého svalu budete cítit mírné pnutí nebo se nějak jinak nebudete cítit úplně pohodlně, ale to může být způsobeno jen vaší přílišnou ztuhlostí a není to důvod k obavám, pokud tento pocit nepřetrvá i po ukončení cviku. Pokud ano, zašli jste moc daleko, překročili jste svou mez.Když sval nebo šlachu natáhnete až do bolesti, vaše tělo spustí obranný mechanismus, jemuž se odborně říká „natahovací reflex“. Jde o bezpečnostní opatření organismu, jehož cílem je zabránit poškození svalu nebo šlachy při jejich nepřiměřeném protažení tím, že dojde k jejich okamžitému stažení. Když se budete snažit silou tuto bezpečnostní bariéru prolomit, zranění se nevyhnete.

 

Chyby při strečinku:

Je bohužel smutnou skutečností, že ne všichni, kdo pravidelně a poctivě strečují, strečují správně. Možná to znáte sami: Člověk někoho nenápadně pozoruje a potom se snaží ho nebo ji napodobit.
Jak ale poznáme, že osoba kterou pozorujeme to dělá dobře? A jak si můžeme být jisti?

Nešetřete na sobě a raději si zaplať te kvalifikovaného trenéra či nějakou lekci. Než se zraníte!

Hmitání:

Někteří sportovci mají mylný dojem, že dobrého protažení dosáhnou, jedině když budou v protažení hmitat. Opak je pravdou. Hmitáním snadněji překonáte natahovací reflex, který – jak jsme si řekli – sval chrání před poškozením. Každý pohyb při strečování by měl být pozvolný a plynulý. Pomalu protahujte, dokud neucítíte mírný tah, a v této pozici setrvejte.
S každým dalším protažením se v závislosti na okolnostech můžete dostat o kousek dál, ale nikdy to nesmí být silou.

Doba výdrže:

Když v protažení nezůstanete dostatečně dlouhou dobu, nejenom že protažení nebude tak efektivní, jak by mohlo být,  navíc sklouznete do hmitání nebo celým strečováním jenom rychle proletíte.
Minimální dobou výdrže je 15-20 sekund.., některé zdroje jako minimum uvádějí dokonce 30-40 sekund.

Intenzita:

Strečování vyžaduje čas a trpělivost. Každý pohyb musí být plynulý. Nikdy se do cviku neopírejte celou vahou svého těla a nikdy nespěchejte. Předem si řekněte, kolik času strečinku věnujete, a tuto dobu dodržte. Strečink není posilování, nýbrž relaxace…

Forma a účelnost:

Všeobecně panuje názor, že strečovat by se mělo až po tréninku. To je pravda, ale jen pokud jde o tzv. statický strečink. Existuje totiž ještě strečink dynamický, jehož účelem je příprava organismu na zátěž, a to znamená, že se zařazuje před trénink.
Než se dáte do strečování před tréninkem, zamyslete se, které svaly budete používat více a které méně. Uvědomte si, jaké pohyby a v jakém rozsahu budete při tréninku dělat, a tomu strečink uzpůsobte. Cílem strečinku prováděného před tréninkem je připravit svaly na konkrétní formu zátěže, aby byly připraveny, až k ní dojde, a nezranit se.

Zhrnutí strečinku :

,,Každý cvik by měl vyvolat pocit mírného tahu nebo pnutí. Jenom tak budete mít ze strečování maximální užitek.
Strečink je jednou z nejvíce podceňovaných technik. Má však výrazně preventivní charakter a napomáhá rovněž rychlejšímu hojení měkkých tkání.
Nedívejte se na strečink jako na něco otravného. Díky strečinku budete mít vetší pohyblivost a budete se cítit lépe“

 

Možnost stáhnout mou úpravu a jak správně cvičit Strečink Suzukiho systém

Věnujte se strečinku a NEBUDETE LITOVAT !!!!

14.04.2016