Blog

Cvičení s kettlebell pro bojová umění a sporty

Úvodem

S náčiním  Kettlebell se v bojových uměních a sportech cvičí od nepaměti a není divu.
Ostatně i já se ke kettlebells dostal právě ze světa „Bojového umění“.
Ketlebell je jedním z nejuniverzálnějších cvičebních pomůcek pro komplexní silový a kondiční trénink, ostatně nejen pro bojová umění a sporty.

Z historie

Balistické švihové drily s různou formou závaží se cvičily už od nepaměti. Jedním z prvních dokladů podobných cvičení je egyptská malba, ukazující nácvik švihových drilů (swing) s pytly naplněných pískem.
Ač se jedná o jednoduchou a snadno vyrobitelnou pomůcku, přeci jen je její použití oproti „kamenným zámkům“, „špalkům s držadly“ a kettlebell (viz dále) značně omezené.
Větší a těžší pytle s pískem jsou vynikající pomůckou pro posílení celého těla, ale cvičí se s nimi jinak než s náčiním typu kettlebell.
Kettlebell je tradiční „old school“ posilovací náčiní původem z carského Ruska, rusky Girja – litinová koule podobná kanónové kouli s plochým dnem a uchem(madlem).
První zmínky o cvičení s Girjou pochází z ruských slovníků z počátku asi kolem 18. století.

Společné koncepty bojových umění a cvičení s kettlebell

Především v silových cvicích má cvičení s Kettlebells (a nejen s nimi, např. i s těžkou Olympijskou činkou) řadu společných prvků s principy nejpokročilejší sestavy systému.
Ať už se jedná o koordinaci dechu, pohybu, mysli…

Funkční silový a kondiční trénink pro bojová umění a sporty

Mezi hlavní rysy cvičení s kettlebells patří:

Není divu že kettlebells dnes patří k standardnímu vybavení většiny řady gymů bojových umění a sportů po celém světě. Minimalistický program založený na Kettlebell TGU a swingu je 80% všeho silového a kondičního tréninku, ať už pro tradiční styly, zápas, BJJ či MMA.

Odkaz pro stažení cviků s Kettlebellem.

16.02.2016