Blog

Filipino Combat

Filipino Combat znamená v překladu filipínský boj. Je to systém technik a principů, které vznikaly v pouličních bojích a partyzánských válkách na Filipínách, nacházejících se na strategickém místě mezi Koreou, Japonskem, Čínou, Thajskem a Indonésií. Tato poloha představovala pro vývoj bojového umění obrovský tavící kotel, který mísil vše, co se osvědčilo v boji. Více než 300 let okupace křesťanským Španělskem a následné rozmístění vojenských základen USA také ovlivnilo další vývoj zdejších bojových umění Kali, Arnis, Eskrima a učinilo je mnohem srozumitelnější a logičtější pro Evropana, kterému je na hony vzdáleno prolínání boje s náboženstvím či východní filosofií. Bleskově rychlá obrana v kombinaci s brutální efektivitou dostala filipínský boj i na plátna kin, kde se dnešní hrdina či speciální jednotky bez těchto technik již neobejdou (Steven Seagal, Matt Damon, Wesley Snipes atd.). V posledních 20 letech „filipíny“ zásadně ovlivňují sebeobranné systémy po celém světě a zvláště oblíbené jsou techniky s nožem a tyčí, které patří k tomu nejlepšímu v tomto oboru. Snad právě proto si mnoho lidí myslí, že filipínský boj je pouze se zbraněmi, ale opak je pravdou. Panantukan je styl pouličního boxu, který je vyhledáván, a jeho techniky se opět úspěšně začlenily do mnoha známých bojových umění.

Tilius Filipino Combat je výukový program, který jednoduchou formou seznamuje studenty se základními i pokročilými technikami stylů Kali, Arnis, Eskrima a Silat. Obsahuje 5 úrovní (1-5 level), které jsou testovány a zakončeny zkouškou Instruktor. Využívání stejných nebo podobných pohybových vzorů v různých situacích a přenášení principů boje se zbraněmi na neozbrojený a naopak, velmi urychluje výcvik studenta, který v relativně krátké době zvládá sebeobranné techniky i použití různých předmětů a zbraní. Toto využití pohybu je hlavním důvodem, proč mnoho velkých organizací začleňuje filipínské systémy jako doplněk výuky se zbraněmi. Naopak využívá jako doplněk bojové sporty ke zkvalitnění fyzické přípravy. Instruktoři jsou certifikovaní několika mezinárodními i filipínskými organizacemi a patří mezi největší propagátory Kali-Arnis-Eskrima v ČR.

Styly:

Subsystémy:

Blade program – základní i pokročilé techniky boje s řeznými zbraněmi (nůž, mačeta).

Improvizované zbraně – kubotan, propiska, ručník, časopis atd.

Filipino Combat je vhodný pro všechny zájemce včetně úplných začátečníků i pokročilých studentů jiných bojových umění. Mezi studenty je i mnoho dívek, které patří k těm nejlepším. Není nutná předchozí fyzická příprava.

18.06.2020